שקרנים! רוצים לדעת למה אנשים משקרים?
ברור לכולם שלשקר למישהו עלול להוביל לפגיעה קשה באמון ולסכסוך קשה. אז למה אנשים בעצם משקרים? למה להגיע למצב בו אתה חושף את עצמך לסיטואציה של אי אמון, של פגיעה קשה במוניטין, וסיכון מערכות יחסים עסקים.
הטיית ההווה (הטיה קוגניטיבית) שגורמת לנו להעדיף וודאות בטווח הזמן הקצר על תוצאה טובה יותר בעתיד תומכת בבחירה לשקר, שכן התוצאה מהשקר משרתת תוצאה קרובה בהווה על הסיכון העתידי האפשרי.
למעשה ישנן מספר סיבות שנותנות הסבר לסיבה שבגללה אנחנו משקרים, כולם מלמדים אותנו שזה לא ממש נשלט. היכולת ולמען האמת הצורך לשקר טבוע בנו וחלק ממנגנון ההישרדות שלנו.
1. הסיבה העיקרית והמרכזית שמניעה אנשים לשקר היא להימנע מענישה. מניע זה זהה לחלוטין גם אצל מבוגרים וגם אצל ילדים. נתון יפה לראות הוא שאין הבדלים בין מקרים (אותם מנסים להסתיר בשקר) בהם המעשה נעשה בכוונה רעה או בטעות כנה, בשני המקרים בוחרים לשקר ולהסתיר את המעשה.
רוצים למנוע שקר תהפכו את הענישה על שקר לגרוע מכל אמת אחרת. בין היא בכוונה ובין אם לא. כך למשל אני כמנטרה חוזר לבנים שלי על הסיסמא אי אמירת אמת גרועה מכל מעשה שהם יעשו. "המחיר" על שקר לעולם יהיה גבוהה יותר מכל מעשה מכל סוג. ברגע שאתם מייצרים מדרג כזה אתם מונעים ומבטלים את התמריץ לשקר.
2. הסיבה השנייה הנפוצה ביותר היא בכדי להשיג פרס או תוצאה שבאופן רגיל לא היה קל להשיגה. למשל לשקר על ניסיון קודם בעבודה כדי להגדיל את הסיכוי להתקבל לעבודה. לשקר לבן זוג חדש בדייט הראשון (או לפניו) על מצב כלכלי או מקצועי כדי להגדיל את הסיכוי לחיבור ומשיכה. הסכנה הגדולה מסוג השקר הזה. שהוא מומלץ רק במקרים בהם לא ניתן לקחת חזרה את הפרס או לשלם מחיר על השקר. בעבודה למשל אם יעלו על זה ששיקרת האמינות שלך תיפגע וכך המוניטין. כנ"ל בדייט הראשון, אם תתפתח זגויות אח"כ היא תהא מבוססת על שקר. מומלץ לשקר בגלל סיבה כזו רק אם הפרס הוא עם מישהו שאין מערכת יחסים נמשכת בכלל (מפגש אקראי) ואז הסיכוי לגילוי שלו קלוש.
3. להגן על מישהו אחר שלא יענש. חברים, שותפים, משפחה ואפילו זרים. זהו שקר חברתי. הרווח החברתי הוא ברור ובגלל שזה לא קשור אלינו היכולת שלנו לשקר גבוהה יותר כי האחריות למעשה היא לא שלנו. מדובר בשקר שבארגונים מסויימים (פליליים וכאלו שלא) מהווה קוד התנהגות מקובל. "לא מלשינים" זה לא לומר אמת ששואלים אותך אם אתה יודע מי עשה את המעשה.
4. להגן על עצמך מפני פגיעה פיזית אפשרית. למשל להגיד למישהו שמנסה לשדוד אותך שאין לך כסף או שמישהו אמור לפגוש אותך עוד כמה דקות באותו המקום, או שילד אומר לאדם זר שדופק בדלת בזמן שההורים לא נמצאים, שהם ישנים עכשיו ואסור להפריע להם ושיחזור אח"כ. מדובר בשקר הישרדותי שמרחיק סכנה אפשרית או מידית.
5. אנחנו משקרים כדי לזכות בהערצה / הערכה של אחרים. השקר מגדיל פופולריות והופך אותנו למוצלחים יותר, עשירים יותר, חכמים יותר, חזקים יותר. שקרים מסוג אלו יכולים להיות שקרים קטנים ולבנים (כמו למשל "הורדתי בדיאטה 30 קילו במקום 20 קילו, או רצתי 10 ק"מ במקום 6 שרצתי באמת) ועד להמצאת סיפור מפוברק שלם (אני סוכן מוסד, טייס , בעל חברה בינלאומית וכן הלאה). בעוד ששקרים לבנים הם חלק בלתי נפרד מהווי חברתי לגיטימי המצאת סיפור שלם גובל בהונאה עם מטרות להשיג הישגים פליליים בדרך כלל.
6. אנחנו משקרים כדי לצאת ממצב של אי נוחות ומוזרות חברתית – אנחנו משקרים כדי לא להיות בסיטואציה מביכה בגלל מה האמת. למשל אם אין לנו חשק לצאת לאירוע או למסיבה אנחנו נגיד שיש לנו בעיות עם הביביסיטר ולא את האמת שאין לנו חשק או כוח לבוא. כך למשל אם אנחנו רוצים לסיים שיחת טלפון לא נגיד, "יאללה מיצינו אתה משעמם" אלא נגיד אני חייב לסיים את השיחה כי בדיוק הגיע לקוח או מישהו דופק בדלת.
7. בכדי להימנע ממבוכה על מעשה שעשינו אנחנו נוטים לשקר בכדי להרחיק את המעשה מאיתנו בכלל המבוכה ממנו – למשל שילד אומר שהכיסא הרטוב הוא תוצאה של מים שנשפכו ולא שהוא הרטיב במכנסים, לא מדובר על פחד מעונש אלא ממבוכה נטו. כך למשל להאשים את הכלב בריח רע בסלון למרות שמקור הריח הוא אתה.
8. אנשים רבים משקרים בכדי לשמור על פרטיות האמת מבלי להצהיר על הסיבה האמיתית של הפעולה – למשל זוג שברח להתחתן לבד טען שעשה זאת בגלל שעלויות החתונה גבוהות שבעצם הוא רצה להימנע מהמחויבות להזמין את המשפחות שלהם.
9. הסיבה האחרונה והאלימה ביותר היא לשקר על מנת ולהשיג שליטה וכוח על אחרים וזאת על ידי שליטה במידע שעובר אליהם הן במהות והן בדרך העברתו. פוליטיקאים משקרים פעמים רבות בשביל להשיג שליטה, הורים משקרים לילדיהם כדי להשיג שליטה וכן האלה.
הכי טוב אם היינו יכולים לא לשקר בכלל.
ראיתי פעם סדרה על מישהו שלקח על עצמו כאתגר לומר את האמת תמיד. "את נראת זוועה הבוקר", "יש לך ריח רע", אני זה שהשארתי את הכלים המלוכלכים במטבח במשרד" וכן הלאה. מהר מאוד הוא הפך לאדם השנוא ביותר בעבודה, משפחה וחברים.
לכן צריכים כמו כל דבר בחיים. לאזן. אל תשקר ובדברים שעלולים לפגוע בכם לטווח ארוך. במוניטין שלכם. ביתר, מותר קצת לחפף. ככה לא תפגעו באחרים וגם לא בעצמכם.
* המאמר מבוסס ומתורגם מאמר של ד"ר פול אקמן