הסבר על הליך הגישור?
הליך הגישור, מטרתו להפגיש בין הצדדים לסכסוך (שותפים עסקיים, בני הזוג שרוצים להתגרש או להיפרד, בני משפחה, ספק ובעל עסק וכן הלאה) ביחד עם שני המגשרים, אשר מובילים ומסייעים להם ליישב את המחלוקות ו/או הפערים ביניהם בדרך של גיבוש הסכמות והבנות, מבלי שאף אחד מן הצדדים, צריך להתפשר או לוותר, כאשר למגשרים אין סמכות להכריע בסכסוך (בניגוד להליך משפטי, בו השופט אשר מנחה את ההליך, הוא שיכריע מה יקרהה בסופו). הגישור הינו הליך חוקי, אשר מוסדר בסעיף 79ג לחוק בתי המשפט, התשמ"ד – 1984 והתקנות אשר הותקנו על פיו. המגשר אינו מחליט עבור הצדדים ואינו כופה על מי מהם פתרון כלשהו. המגשר מסייע בידי הצדדים לקיים שיח, להבין את רצונותיהם, ולהגיע להסכמה בדרך של הדברות אשר תסיים את הסכסוך ותפתח דרך חדשה עבורם. ההסכמה בין הצדדים, תתגבש להסכם מחייב, לו יינתן במידת הצורך תוקף של פסק דין או שיישאר בין הצדדים, הכל בהתאם לצורך.
הליך הגישור מציע מענה לכל סוגי המחלוקות והסכסוכים, במספר פגישות, בשפה ברורה ויומיומית, בעלות שווה לכל נפש, ובליווי של צוות מקצועי. הבחירה בהליך הגישור מאפשרת לך לעצב את המסגרת שבה יתקיים התהליך, כולל בחירה של הגורם המקצועי והכי חשוב – היא משיבה לך את הזכות הבסיסית לפתרון אמיתי. ההליך מתאים ליישוב ופתרון כל סוגי הסכסוכים, בצורה נעימה ככל הניתן, דבר אשר אינו עולה תמיד בקנה אחד עם ניהול הליכים בבתי המשפט. מי שמוותר על ניהול הסכסוך שלו, כדי לחסוך לעצמו "כאב ראש", מוותר מראש על זכויותיו, וקרוב לוודאי שהדבר יותיר בו משקעים רבים בעתיד. תביעה משמעה כניסה למערכת משפטית לא צפויה, יקרה (תשלום אגרה, שכר טרחת עו"ד, ככל שלא מדובר בתביעה קטנה), ותובענית מאוד מבחינת זמן ההשקעה בהליך משפטי.
הליך הגישור נתפס בטעות אצל רבים כהליך אלטרנטיבי למערכת בתי המשפט מכיוון שהושרש היסטורית כאלטרנטיבה למערכת המשפט ולא כהליך המרכזי, למרות שיתרונותיו עולים בכלל היבטיו על הליכים המתנהלים במערכת המשפטית. היתרונות של הליך הגישור על פני ההליך המשפטי, באים לידי ביטוי, בין היתר, בנושאים הבאים:
1. זמן ואורך הליך הגישור – הליך הגישור הוא הליך קצר מאוד המשתרע על 3-5 פגישות, כאשר כל פגישה אורכת בין 2-3 שעות. כלומר הליך גישור ממוצע אורך כ-10 שעות במצטבר ומסתיים בדרך כלל בתוך חודש ימים.
2. הוצאות ועלות הליך הגישור – עלות שעת גישור לכל צד תלויה בסוג הסכסוך ונעה החל מ-475 ₪ ועד ל-800 ₪ לכל צד בהתאם לזהות המגשר. הכוונה בשעת גישור היא לכל שעת עבודה בהליך הגישור עם הצדדים ביחד או לחוד וכן זמן עבודה בין ישיבות הגישור, החל ממועד קיום ישיבת הגישור הראשונה ואילך למשל לצורך כתיבת ההסכם. במידה ויש הוצאות נוספות מעבר לשכר המגשר, כמו שכר מומחים, נושאים הצדדים בדרך כלל בהוצאות אלו באופן שווה אלא אם הוסכם אחרת. אצלנו ישנם מסלולי תשלום מגוונים בהתאם לסוג הסכסוך החוסכים כסף רב. לצורך ההשוואה הליך גישור נגמר באלפי ש"ח לכל צד בעוד הליך משפטי בעשרות אלפי ש"ח (למעלה מ-40,000 ש"ח לכל צד)
3. הקשר ומערכת יחסים בין הצדדים – לכל סכסוך קדמה מערכת יחסים בין הצדדים. במקרים רבים לשמירה על מערכת היחסים יש חשיבות גדולה מאוד ולעיתים קריטית בשל אינטרסים משותפים. כך למשל, בני זוג שנפרדים ויש להם ילדים, ממשיכים להיות הורים לילדים המשותפים, שותפים עסקיים, בני משפחה בסכסוכי ירושה וכן הלאה. העובדה שמתנהל שיח בהליך הגישור מסייעת לעיתים בהחזרתה של מערכת היחסים האישית ו/או המקצועית בין הצדדים או לכל הפחות לייצב מערכת יחסים נורמאלית ושפויה בין הצדדים המסוכסכים. בתהליך הגישור אנחנו רואים צדדים שמגיעים לחדר הגישור כעוסים, פגועים עם רגשות קשים עד כדי כך שהם לא מסוגלים להסתכל אחד על השני, כאשר בסוף הליך הגישור, הצדדים מצליחים לראות את נקודת המבט של הצד השני (גם אם לא להסכים איתה) ולעיתים אף מצליחים להניח מעט את משקעי העבר ולנסות לשתף פעולה. ההליך שעוברים הצדדים והשינוי בעמדותיהם, נעוץ בבדיקת הצרכים והאינטרסים של עצמם והאפשרויות הקיימות לשיתוף פעולה, במקום לעסוק במי אשם לדעתם בסיטואציה שנוצרה ולעסוק בעבר שלא ניתן לשנותו. במידה והצדדים מחליטים לסיים את מערכת היחסים ומבקשים להיפרד לגמרי הם עושים זאת בדרך של הסכמה והידברות ומאפשרים פתרון הגון והוגן לכל הצדדים.
4. הצדדים (אתם) הם היחידים שמקבלים החלטות – היחידים שמחליטים בחדר הגישור על התוצאה ועל אופן ניהול הגישור הם הצדדים. הצדדים קובעים מתי תתקיים ישיבת הגישור לפי הנוחות שלהם, היכן הישיבה תתקיים, והכי חשוב מה תהיה התוצאה שלל התהליך ומה יהיה כתוב בהסכם. אי אפשר "להנחית" על הצדדים תנאים שאינם מקובלים עליהם.
5. שפה ופרוצדורה – הליך הגישור מתנהל בשפה היום יומית שלכם, ולא בשפה מקצועית או משפטית, כך שכל אחד מהצדדים יכול להבין ולקחת חלק מלא בהליך, ללא יועצים חיצוניים. לא רק השפה בהליך היא שפה רגילה ופשוטה, גם הפרוצדורות של ההליך פשוטות ואין צורך ללמוד מראש דבר. בצורה זו, הצדדים לא תלויים באף אחד חוץ מעצמם.
6. הזכות להפסיק בכל שלב את הליך הגישור – לכל אחד מהצדדים יש את הזכות להפסיק את הליך הגישור, כך שאין אף צד שחייב להיות בתוך הליך הגישור. הדבר מעניק ביטחון רב בתהליך ובכוונות הטובות של הצדדים וברצונם להגיע להסכמות.
7. מגוון רחב של פתרונות מותאמים אישית העונים על האינטרסים של הצדדים – כלל ההסכמות חייבות להיות תואמות לאינטרסים של הצדדים: מוניטין, ביטחון כלכלי, אופק מקצועי, הורות וכ"ו. אין סוף פתרונות יכולים להיות לצדדים שונים בהליך הגישור, המתאימים אישית לאותו הסכסוך ולצרכים האישיים שלכם.
באיזה שלב של הסכסוך ניתן לפנות להליך גישור?
להליך גישור במגשר, ניתן לפנות בכל שלב של הסכסוך, מיד עם היווצרות הסכסוך, לאחר הגשת כתב תביעה, וכן בכל שלב אחר במסגרת ההליך המשפטי. צדדים המצויים בסכסוך יפעלו באופן נכון אם יפנו למגשר טרם החלו בהוצאת כספים עבור הליך משפטי, ככל שהפניה תהיה מוקדמת יותר, היא תסייע לפתור את הסכסוך באופן טוב יותר.
האם חייבים להשתתף בהליך הגישור?
הליך הגישור הוא הליך וולונטרי לחלוטין, כלומר הצדדים מתחילים את הליך הגישור רק אם הם רוצים מבלי שאפשר להכריח אותם ומסיים את ההליך בהסכם רק אם הם רוצים. בכל שלב עד רגע לפני החתימה על ההסכם רשאים הצדדים להתחרט ולצאת מהליך הגישור.
איך מתנהל הליך הגישור?
במסגרת הליך הגישור ישנן 3 סוגי פגישות: פגישה משותפת – במסגרת הפגישה יושבים 2 המגשרים ושני הצדדים ביחד בחדר. פגישה אישית – המגשרים יושבים עם כל אחד מהצדדים לחוד. פגישת מגשרים – המגשרים יושבים לבד בחדר הגישור.
האם הליך הגישור הוא סודי?
כן. משמעות הדבר היא כי המגשר מחויב לשמור על סודיות ואסור לו להעביר כל מידע על מה שהתרחש בהליך הגישור. הדבר נכון במיוחד בפגישות האישיות בהן אחד הצדדים יכול למסור מידע אישי למגשר, מידע שהמגשר לא יעביר לצד השני. הצדדים עצמם אף מתחייבים שלא להזמין את המגשר לתת עדות בכל הליך משפטי. חשובה לא פחות היא העובדה שמה שנאמר בהליך הגישור הוא חסוי ולא יכול לשמש כראיה בהליך המשפטי לאחר מכן. המטרה בסודיות זו היא לאפשר לצדדים לנהל משא ומתן "בקלפים גלויים" מבלי לפחד שדברים שהם יציגו ישמשו נגדם.
האם עורכי דין יכולים להשתתף בהליך הגישור?
הליך הגישור הוא הליך שהצדדים יכולים לנהל אותו לבד וליצור שיח והידברות ללא יועצים חיצוניים. יחד עם זאת עורכי הדין יכולים להשתתף בהליך הגישור ולהעניק ללקוחות שלהם את הייעוץ המשפטי המתאים על מנת ולסיים את הליך הגישור בהסכם טוב.
מה התוקף של הסכם גישור?
הסכם גישור הוא הסכם לכל דבר ועניין והצדדים מחויבים אליו. במקרים מסוימים, כמו הליך הגירושין, הסכם הגישור חייב לקבל אישור ותוקף של פסק דין ולכן הצדדים מגישים אותו לבית המשפט לאישור פורמאלי. במקרים אחרים אם אין צורך מיוחד ניתן להסתפק בהסכם הגישור ואין צורך כלל בקבלת תוקף של פסק דין להסכם.
כיצד יש להיערך לקראת ישיבת הגישור הראשונה?
לישיבת הגישור הראשונה צריכים פשוט להגיע. רצוי להגיע לפגישת הגישור הראשונה, בנחת הנדרשת, ולהכיר מראש בכך שהיא תיערך בין שעתיים לשלוש שעות. כמו כן מומלץ לבוא להליך הגישור כשאתם מכירים קצת את משמעות ההליך, ולאחר שניסיתם לבאר לעצמכם, מהם הדברים שברצונכם להשיג מן ההליך.
בכל שאלה נוספת אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ב- 077-5151333 או להשאיר פרטים וניצור עמכם קשר.
לחומר ומידע נוספים כנסו לאתר הספציפי בתחום הסכסוך (עסקי, משפחה, גירושין) וקבלו מידע רב נוסף שיעזור לכם לקדם את הפתרון בסכסוך בו אתם מצויים.